VakanZ-hotel Sauerland: een hotel met een verhaal

VakanZ-hotel is een uniek hotel dat zich richt op christelijke doelgroepen. Het is een relatief klein hotel met 52 kamers. Een hotel met een aparte architectuur, op een unieke locatie en met een bijzondere historie. Een hotel met een verhaal. Het Reformatorisch Dagblad besteedde hier aandacht aan, meer informatie

Het hotel ligt op een bijzondere plek, centraal in het Sauerland. Het hotel heeft een schitterende ligging, solitair op een heuvel, met uitzicht op het dal. Het hotel is smaakvol ingericht, met oog voor detail. VakanZ-hotel Sauerland is een echt familiehotel. Dat blijkt niet alleen uit de vele faciliteiten, maar ook door het aanbod aan familiekamers en hotelappartementen. Ook in de prijsstelling is nadrukkelijk rekening gehouden met gezinnen. De rij-afstand vanaf Arnhem is circa 2 uur.

Alle kamers beschikken over volledig uitgeruste badkamers met douche of bad, föhn, televisie, telefoon en internetaansluiting. Er zijn ook studio’s, suites en familieappartementen in het hotel. Alle kamers zijn voorzien van twin bedden. In het hotel zijn verschillende restaurantgedeeltes met aangrenzende terrassen. De meester-kok bereidt heerlijke streek-, Mediterrane- en seizoensgebonden gerechten. 

Het hotel ligt aan de Rothaarsteig, een groot natuurgebied met zo’n 154 wandelwegen. Hier vindt u ook vele trajecten voor mountainbikers en motorrijders. Sauerland staat bekend om de vele wintersportfaciliteiten voor skiërs en langlaufers. In Kirchhundem zelf kunt u het slot Adolfsburg en het streekmuseum bezoeken of winkelen in het gezellige centrum. Het hotel is een prima uitvalsbasis voor dagtochten naar bijvoorbeeld Meschede, het stuwmeer Biggesee of de druipsteengrotten in Attendorn. Voor kinderen zijn het attractiepark Panoramapark in Oberhundem of het overdekte zwembad nabij het hotel leuke tijdsbestedingen.

Bijzondere historie

Het hotel is in 1967 in opdracht van de Duitse stichting Kolping gebouwd met als doel groepsvakanties te kunnen bieden aan grote katholieke gezinnen met een benedenmodaal inkomen. Na een grootscheepse renovering van 4 miljoen euro in 2002 kreeg het hotel een viersterren status. Enkele jaren later zag de stichting Kolping zich genoodzaakt het hotel te sluiten omdat het concept niet meer aansloeg bij de doelgroep, maar ook omdat de doelgroep zelf veranderingen had ondergaan. In 2007 is het hotel gekocht door de Nederlandse hotelier L. Janssens. Onder zijn bewind is het hotel nieuw leven ingeblazen. Hij heeft het hotel verder aangepast aan de moderne eisen van deze tijd. Het hotel kreeg de naam Carpe Diem. Sinds een aantal jaren is het hotel aangesloten bij 'Sonnenhotel', een kleine Duitse keten van individuele hotels die minimaal drie sterren mogen voeren. In 2012 kwam de heer Janssens in contact met de VakanZ-doelgroep; reformatorische christenen. Hij maakte de positieve sfeer mee op één van de VakanZ-gezinsparken. Als gevolg van bijzondere persoonlijke omstandigheden en de uitstekende contacten met VakanZ-eigenaar Martien van der Zwan heeft de heer Janssens begin 2013 besloten het concept van zijn hotel te veranderen. Louis Janssens: "Ik heb de afgelopen jaren gezocht naar het juiste concept. Van museumhotel, naar sterrenhotel en nu Sonnenhotel. Het is een lange zoektocht geweest. Het hotel is destijds vanuit een christelijk idealisme gebouwd. Daar moet het hotel ook weer terug naar toe. Samen met VakanZ slaan we deze nieuwe weg in, mogelijk ondersteund door aansluiting bij het Verband Christlicher Hoteliers."

Foto's

VakanZ Hotel © 2021